Начало -> За учителя -> Световен Ден на Астрономията

Световен Ден на Астрономията

Ден на Астрономията

10-ти май 2014 г.

Денят на Астономията е ежегодно събитие, чиято основна цел е да популяризира науката астрономия сред широката общественост.

Честването му води началото си от 1973 г., когато Дъг Бергер - президент на Астрономическата Асоциация в Северна Калифорния (САЩ), решава да разположи различни по вид телескопи в най-натоварените градски зони, за да може минувачите да се насладят на Луната и избрани части от звездния небосвод.

Той смятал, че вместо да се опитва да убеди обикновените хора да пътуват стотици километри, за да посетят местата, където се намират астрономическите обсерватории, е много по-лесно да отнесе телескопите там, където вече се намират хората - градските площади, моловете, парковете и т. н.

Стратегията му се оказала изключително резултатна. Веднъж погледнали през преносимите телескопи, много хора били запленени от възможността да наблюдават небето и пожелали да го направят през по-големи телескопи, което ги накарало да се обърнат към обсерваториите.

Денят на Астрономията се наложил като Международно събитие провеждано под егидата на Астрономическата лига.

Първоначално денят се отбелязва само през пролетта, винаги в събота, в периода между средата на април и средата на месец май. Датата се избира да съвпада или да бъде близка до датата, в която Луната се намира във фаза Първа четвърт.

През 2007 г. е добавено и есенно издание на празника, което се организира съботата, между средата на септември и средата на октомври, която е най-близка или съвпада с Луна в първа четвърт.

Също така Денят на Астрономията е част от така наречената Седмица на Астрономията, която започва от предходния понеделник и приключва в неделята след Деня. На някои места празненствата, посветени на Седмицата на Астрономията, всъщност продължават повече от една седмица.

Както вече разбрахме, празникът няма точно определена фиксирана дата в календара, а се влияе от фазите на Луната. Това означава, че всяка година събитията се случват на различна дата.

Таблицата по-долу показва датите, на които се пада Деня на Астрономията в близките предстоящи и изминали години.

Темата, под която се организират Седмицата и Деня на Астрономията, е „Водим астрономията при хората“.

Напълно в духа на тази идея Пенка Мачкърска и издателство „Мишле“ се стремят „да отведат“ астрономията при децата с уникалния си комплект образователни книжки.

Книжките „Астрономия за деца“ са предназначени за деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Астрономия за деца - 1 част Астрономия за деца - Помагалка - 1 част Астрономия за деца - 2 част Астрономия за деца - Помагалка - 2 част

Коментари за книжките (94)

© 2011-2013 ЕТ "МИШЛЕ - Стоян Мачкърски". Всички права запазени