Начало -> За учителя -> Световна седмица на Космоса

Световна седмица на Космоса

Световна седмица на Космоса

От 4-ти до 10-ти октомври

Всяка година от 4-ти до 10-ти октомври се отбелязва Световната седмица на Космоса. Началото на тази традиция е поставено още в самия край на миналото хилядолетие с резолюция 54/68 на Общото събрание на ООН, приета на 6-ти декември 1999 година. Седмицата е обявена за празнична в чест на приноса на космическата наука и технология за подобряването на условията на живот на Земята.

Датата 4-ти октомври съвсем не е случайно подбрана. С нея отбелязваме началото на космическата ера, тъй като на тази дата през далечната 1957 година СССР изтрелват първия изкуствен спътник, наречен Спутник-1 и така слагат началото на така наречената „космическа надпревара“ между САЩ и Съветския съюз. На следващата година, 31 януари 1958 година, САЩ изстрелва първият си спътник „Експлорър 1“. В резултат на тази надпревара само 11 години по-късно Нийл Армстронг е първият човек в историята на човечеството стъпил на Луната.

Седмицата на Космоса завършва на 10-ти октомври в чест на подписването на така наречения „Договор за Космоса“. Официалното наименование на договора е „Договор за принципите, които регулират дейността на държавите по изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела“. Подписан на 10-ти октомври 1967 година, първоначално от САЩ, Великобритания и Съветския съюз, днес договорът е подписан и ратифициран от над 100 държави, сред които и България.

Всяка година Асоциацията „Световна седмица на Космоса“ избира тема под чийто надслов да протече кампанията. За 2012 година темата е „Космос за безопасност и сигурност на човека“ и цели да обърне вниманието ни към многото начини, по които сателитите подобряват нашето всекидневие. Така например 2008 година е била посветена на изследването на Вселената, 2009 - на астрономията в образованието, а 2010 - на „Мистериите на Космоса“.

Световната седмица на Космоса е най-голямото космическо събитие в света и е идеалното време за учителите да събудят интереса на своите възпитаници към науката и технологиите.

Книжките „Астрономия за деца“ са предназначени за деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Астрономия за деца - 1 част Астрономия за деца - Помагалка - 1 част Астрономия за деца - 2 част Астрономия за деца - Помагалка - 2 част

Коментари за книжките (94)

© 2011-2013 ЕТ "МИШЛЕ - Стоян Мачкърски". Всички права запазени